O Bachovih cvetnih kapljicah

Bachove cvetne kapljice je v tridesetih letih prejšnjega stoletja razvil angleški zdravnik Edward Bach. Prepoznal je 38 osnovnih čustvenih stanj, posameznemu čustvenemu stanju pa je pripisal ustrezno cvetno esenco, ki preoblikuje negativne vzorce mišljenja, čustvovanja in vedenja v pozitivne. Bachove cvetne kapljice tako predstavljajo obliko čustvene pomoči, ki okrepi in povrne naše notranje ravnovesje in duševno trdnost.

Svetujemo jih kot naravno obliko pomoči v čustvenih izzivih vsakdanjika. Klasičnih oblik zdravljenja ne nadomeščajo, lahko pa ga učinkovito dopolnjujejo.

Ker nimajo neželenih učinkov (če cvetne esence ne izberemo pravilno, preprosto ne deluje) in jih ne moremo predozirati, so Bachove kapljice enostavne za uporabo in vse bolj priljubljene.

Iz posameznih Bachovih cvetnih kapljic se izdela individualno Bachovo cvetno mešanico, prilagojeno uporabniku in njegovemu trenutnemu čustvenemu stanju. Individualno mešanico lahko izdelamo sami ali pa nam jo svetujejo in izdelajo v lekarni oz. poiščemo nasvet Bachovega cvetnega svetovalca.

Na voljo so posamezne Bachove cvetne kapljice (38 vrst) in že pripravljena mešanica petih cvetnih esenc RESCUE® oz. RESCUE NIGHT®.

Originalne Bachove cvetne kapljice prepoznate po podpisu dr. Bacha na embalaži, mešanico Originalnih Bachovih cvetov pa kot RESCUE® .

Priljubljenost originalnih Bachovih cvetov raste vse od leta 1930. Danes Bachovim cvetnim kapljicam zaupajo milijoni ljudi po vsem svetu.

Spoznanja dr. Bacha

»Bolezen ni niti strahota niti kazen, ampak le korektiv; sredstvo, ki ga uporablja naša duša, da nas opozori na naše napake, da nas ubrani pred še večjimi zmotami in nam prepreči, da bi si prizadeli še večjo škodo, ter nas povrne na pot resnice in svetlobe, od katere se nikoli ne bi smeli oddaljiti.«

Dr. Bach je želel zdraviti bolnika, ne bolezni.

Kot zdravnik je Edward Bach pri svojem raziskovalnem delu spoznal, da je bolezen rezultat porušene harmonije med dušo in telesom, bolezenski simptomi pa so le zunanji izraz negativnega čustvenega stanja.

Iskal je način za zdravljenje vzrokov bolezni in ne zgolj za odpravljanje simptomov; želel je zdraviti bolnika, ne bolezni.

Bach je spoznal, da so za čustveno usklajeno, harmonično stanje značilni notranje ravnovesje, jasnost misli, duševna mirnost, okrepljena življenjska moč in telesno zdravje.

Notranje neravnovesje se pojavi, kadar je osebnost neusklajena z dušo oziroma z okoljem, v katerem živi. To stanje lahko povzroči bolezen najprej na miselno čustvenem in slednjič tudi na telesnem nivoju. Vsak bolezenski simptom, naj bo telesne, čustvene ali duševne narave, nam daje posebno sporočilo, ki ga velja v življenju spoznati, sprejeti in uporabiti.

Uporaba Bachovih cvetnih kapljic temelji na prepričanju, da lahko okrepijo naše notranje ravnovesje in duševno trdnost. Tako lahko hitreje prevzamemo pobudo in pričnemo samozdravljenje ter ozavestimo negativne osebnostne lastnosti in jih preobrazimo v pozitivne.

Dr. Bach o delovanju cvetnih kapljic:

»Določene samorasle rože, grmi in drevesa višjega razreda imajo zaradi svojih visokih vibracij moč, da zvišajo naše človeške vibracije in tako odprejo kanale za sporočila, ki preplavijo našo osebnost s krepostmi, ki jih potrebujemo in s tem odpravijo karakterne pomanjkljivosti, ki so krive naših težav. Vibracije ne zdravijo tako, da neposredno napadejo bolezen, ampak tako, da preplavijo telo z zdravilnimi vibracijami.«

Pri svoji diagnozi se Bach ni orientiral po telesnih simptomih, ampak izključno po negativnih duševnih stanjih; slednja so posledica neravnovesja med dušo in telesom in so lahko tudi vzrok za telesne bolezni.

Dr. Bach je uporabil metaforo za opis delovanja cvetnih kapljic. Dejal je, da so sposobne, kot čudovita glasba, ali katera koli očarljiva stvar, ki nam daje navdih, dvigniti našo naravo in nas pripeljati bliže k samemu sebi; tako nas pomirijo in lajšajo naše trpljenje.”

Obstaja veliko teorij o mehanizmu delovanja cvetnih kapljic. Večina verjame, da je aktivna učinkovina cvetne esence pravzaprav vibracijska energija, ki se prenaša z žive rastline na vodo v procesu izdelave matične tinkture. Nekateri verjamejo, da energija tvori v vodi vzorec, drugi govorijo o kvantni mehaniki in duhovnih vibracijah. Poskusi zajetja te energije se odražajo na lepih Kirlianovih fotografijah, ki kažejo različne vzorce in barve za različne cvetne esence. A večjih študij na tem področju ni in je vsak zaključek le špekulacija.

Ravno tako kot nas lahko pomiri lep sončni zahod ali fotografija, nas nežno umirijo in pomagajo najti najboljše v nas tudi cvetne kapljice.

Odmerjanje

Originalne Bachove cvetove lahko uporabljate posamično, ali pa si pripravite mešanico Bachovih cvetov, ki je prilagojena vašim trenutnim čustvenim potrebam.

Predlog za pripravo:

RAZTOPINA V KOZARCU (uporabiti v kratkem času):
2 kapljici izbranih esenc (oz. 4 RESCUE® kapljice) kanite v kozarec vode in pijte po požirkih. Ponavljajte po potrebi.

RAZTOPINA V STEKLENIČKI (uporabno dalj časa):
izberite največ 7 esenc.
Kanite 2 kapljici vsake esence (oz. 4 RESCUE® kapljice) v 30 ml stekleničko. Stekleničko napolnite z negazirano mineralno vodo, ki ji dodate eno čajno žličko sadnega kisa ali alkohola (npr. konjaka), ki služi kot naravni konzervans.

Mešanico cvetnih kapljic (ne več kot 7 esenc) oz. posamezne esence jemljemo peroralno, če to ni možno, pa jih nanašamo na ustnice, dlesni, sence, mečave, za ušesa, na zapestje.

Pri peroralnem jemanju 2 kapljici izbrane cvetne esence nanesemo direktno na jezik ali pa ju kanemo v kozarec vode, ki jo pijemo po požirkih.

Če bomo mešanico jemali dlje časa, pripravimo stekleničko z vodno raztopino cvetnih kapljic: v prazno 30-mililitrsko stekleničko s kapalko natočimo vodo, dodamo po 2 kapljici izbrane cvetne esence (ne več kot sedem cvetnih esenc) in jedilno žličko alkohola ali sadnega kisa ali glicerola za obstojnost. Jemljemo 4 kapljice cvetne mešanice po potrebi oziroma štirikrat dnevno (zjutraj na tešče, okoli 12. ure, 17. ure in tik pred spanjem); vsebina stekleničke ob opisanem priporočilu odmerjanja navadno zadostuje za mesečno uporabo.

Čustvena stanja po skupinah

38 cvetnih esenc nagovarja 38 čustvenih stanj, razdeljenih v 7 čustvenih skupin:

  • pri strahu
  • ob pomanjkljivem zanimanju za sedanjost
  • ob osamljenosti
  • pri negotovosti
  • pri malodušju in obupu
  • ob pretirani skrbi za druge
  • pri dovzetnosti za vplive drugih

Cvetne kapljice so oštevilčene glede na umeščenost angleškega imena esence v abecedo (npr. Agrimony (repik) št. 1 in Willov (vrba) št. 38).

Strah

Strah - Bachove cvetne kapljiceZNANA OBLIKA STRAHU:

Strahovi vsakdanjega življenja; strah pred boleznijo, zobozdravnikom, finančnim stanjem, temo, zaprtimi prostori.
– Mimulus (Mimulus guttatus) – Krinkar, št. 20.
Spreminja stanje strahu v pogum.

NEZNANI STRAH:

Slutnja, nedoločena, nepoznana bojazen brez realnih temeljev.
– Aspen (Populus tremula) – Trepetlika, št. 2.
Spreminja neprijetne zaznave v mirnost vedenja.

STRAH, KI PREIDE V GROZO:

Huda nočna mora, strah ob naravnih nesrečah, visoka aktiviranost živčnega sistema.
– Rock Rose (Helianthemum nummularium) – Sončece, Popon, št. 26; sestavina RESCUE®.
Spreminja hude more v junaški pogum.

STRAH PRED IZGUBO KONTROLE:

Občutek, da sedimo na sodu smodnika, nenadzorovan izbruh jeze.
– Cherry Plum (Prunus cerasifera) – Češnjelika sliva, št. 6; sestavina RESCUE®.
Spreminja miselno napetost v mirnost.

PRETIRANA SKRB ZA BLIŽNJE:

Skrb staršev za otroke ali otrok za starše, pretirana skrb s črnimi scenariji za partnerja. Gre za naravne strahove, ki pa lahko ohromijo tiste, ki jim sicer želimo pomagati.
– Red Chestnut (Aesculus carnea) – Rdeči kostanj št. 25.
Spreminja zaskrbljenost v zdravo skrbnost.

Ravnodušnost do okolja

ŽIVIMO V SPOMINIH, SANJARIMO O PRETEKLOSTI:

Sanjarjenje o lepih starih časih, domotožje, obžalovanje zamujenega, pri čemer nas sedanjost ne zanima.
– Honeysuckle (Lonicera caprifolium) – Kovačnik, št. 16.
Pretekle izkušnje nas bogatijo.

ODSOTNOST ZARADI SANJARJENJA O PRIHODNOSTI:

Pomanjkanje pozornosti in miselna raztresenost zaradi sanjarij o bodočnosti, življenje v vzporednih svetovih, dnevni sanjači.
– Clematis (Clematis vitalba) – Srobot, št. 9; sestavina RESCUE®.
Od bežanja v domišljijo v uporabnost domišljije.

 KO PONAVLJAMO NAPAKE IZ PRETEKLOSTI

Opažanja in izkušnje nas nič ne naučijo, ponavljajo se napake, situacije, stavki, bolezni.
– Chestnut Bud (Aesculus hippocastanum) – Kostanjev popek, št. 7.
Spreminja površnost v svežino izkušenosti.

KO SE NAŠE MISLI VRTE V KROGU

Misel, strah, nemir se ponavljajo kot stara plošča in nam ne dajo miru, ne premaknemo se naprej, težave z nespečnostjo.
– White Chestnut (Aesculus hippocastanum) – Beli kostanj, št. 35; sestavina RESCUE NIGHT®.
Spreminja miselno ujetost v jasnost.

VDANOST V USODO

Sprijaznjeni smo z usodo, vdamo se vanjo in se niti ne pritožujemo več; vdanost v slab zakon, službo; ravnodušnost, otopelost, čakamo na akcijo od zunaj (Trnuljčica).
– Wild Rose (Rosa canina) – Šipek, št. 37.
Notranjo moč prebujamo iz zaspanosti.

 ZAGRNJENI V TEMEN OBLAK

Žalost in otožnost se pojavi iznenada, brez nam znanega vzroka in je prehodnega značaja; melanholični in žalostni (pasivni) brez razloga.
– Mustard (Sinapis arvensis) – Gorjušica, št. 21.
Spreminja temno žalost v iskrivo sončnost.

OB TELESNI IN DUŠEVNI IZČRPANOSTI:

Po opravljenem težkem miselnem ali fizičnem delu, po preboleli težki bolezni, negi obolelega; zaradi izčrpanosti v vsakdanjiku ni več nobenega veselja.
– Olive (Olea europaea) – Oljka, št. 23.
Spreminja izčrpanost v prebujeno živost.

Osamljenost

Osamljenost - Bachove cvetne kapljiceKO NE MOREMO BITI SAMI:

Potrebujemo družbo, vseeno čigavo, da le lahko opisujemo vse svoje težave in govorimo, govorimo, dokler se nas ljudje ne začnejo izogibati, tega, da bi morali biti sami s sabo, pa se najbolj bojimo.
– Heather (Calluna vulgaris) – Vresa, št. 14.
Iz napornega otroka do razumevajočega odraslega.

 KO MORAMO BITI SAMI:

Mirni ljudje, malo govorimo, smo samostojni, sposobni in samozadostni ter neodvisni od mnenja drugih; okolica nas ima zato pogosto (neupravičeno) za vzvišene in domišljave.
– Water violet (Hottonia palustris) – Vodna vijolica, št. 34.
Spreminja hladno odmaknjenost v srčno prijateljstvo.

 NEPOTRPEŽLJIVI:

Nenehno se nam mudi in na naši poti nas ovirajo in zadržujejo drugače misleči, bolj počasni ljudje.
– Impatiens (Impatiens glandulifera) – Nedotika, št. 18; sestavina RESCUE®.
Spreminja nepotrpežljivost v potrpežljivost.

Negotovost

KO SE TEŽKO ODLOČIMO (2 možnosti):

Navadno se težko odločimo med dvema možnostma; delujemo nezanesljivo in izgubljamo čas in možnosti, ko druge sprašujemo za nasvet.
– Scleranthus (Scleranthus annuus) – Mešič, št. 28.
Spreminja razdvojenosti v celovitost.

KO NE VEMO KAJ HOČEMO

(veliko možnosti):
Imamo mnogo talentov in možnosti, a nam manjka vztrajnosti pri doseganju cilja; ne moremo se odločiti, kaj bi pravzaprav radi in nihamo med različnimi možnostmi, s tem pa stvari zavlačujemo.
– Wild oat (Bromopsis ramosa) – Stoklasa, št. 36.
Spreminja nezadovoljstvo v užitek življenjskega smisla.

KO NE ZAUPAMO LASTNI INTUICIJI:

Hitro se odločimo, a svoji odločitvi ne zaupamo; dvomimo v svojo sposobnost in potrebujemo potrditev avtoritet; prečrtamo pravilen odgovor na testu.
– Cerato (Ceratostigma willmottiana) – Rožič, št. 5.
Spreminja dvom v notranjo modrost.

 KO MISLIMO, DA NE BOMO ZMOGLI, A NAM VENDARLE USPE:

Težko se lotimo projekta, a ko se ga enkrat lotimo, pa kar gre; miselna utrujenost, nekakšna naveličanost, potreba po novi svežini, po »jutranji kavi«, še preden se sploh česa lotimo.
– Hornbeam (Carpinus betulus) – Gaber, št. 17.
Spreminja naveličanost v zanimanje.

 OB ČRNOGLEDOSTI:

Po naravi smo vedri, a nas manjša razočaranja potrejo in povzročijo občutek črnogledosti; o vsem podvomimo in pri tem celo malo uživamo.
– Gentian (Gentianella lutescens) – Encijan, št. 12.
Spreminja črnogledost v mojstrstvo.

KO IZGUBIMO ZAUPANJE VASE:

Težja oblika pobitosti in obupanosti kot pri Encijanu, ki pa v osnovi izhaja iz nezaupanja vase; kljub spodbudam iz okolice ne želimo naprej, saj smo prepričani v brezizhodnost lastne situacije.
Gorse (Ulex europaeus) – Uleks, št. 13.
Spreminja obupanost v vzdržljivost.

Malodušje in obup

V STANJU ŠOKA (dalj časa ne sprejmemo tolažbe):

Pri vseh vrstah življenjskih pretresov, kot je na primer smrt ljubljene osebe ali druge vrste telesnih in psihičnih travm. Bach to cvetno esenco imenuje »tolažnik duš«. Primerna je tudi za zastarane duševne rane iz otroštva, za katere ni nujno, da se jih zavedamo.
– Star of Betlehem (Ornithogalum umbellatum) Betlehemska zvezda, Majnik, št. 29; sestavina RESCUE®.
Iz omrtvičenosti v ponovno oživitev.

KO SMO ZAGRENJENI IN JEZNI IN SO KRIVI DRUGI:

Nismo zadovoljni z življenjem; vidimo le temno plat situacije in druge krivimo za naše slabo počutje; nenehno se pritožujemo (tega si nismo zaslužili).
– Willow (Salix alba) – Vrba, št. 38.
Iz grenke usode v sladko ustvarjalnost.

KO SE SAMOOBTOŽUJEMO:

Krivdo iščemo pri sebi, nase prevzemamo tudi napake drugih, nenehno se opravičujemo; počutimo se nevredne.
– Pine (Pinus sylvestris) – Bor, št. 24.
Spreminja krivdo v spontanost.

OB POMANKANJU SAMOZAVESTI

Ko se stvari sploh ne lotimo ali se premalo potrudimo, saj že vnaprej vemo, da nam ne bo uspelo; pričakujemo neuspeh; nočemo in ne moremo verjeti v svoj uspeh.
Larch (Larix decidua) – Macesen, št. 19.
Iz zamrznjenosti v samozavesten nastop.

KO OBČASNO PODVOMIMO VASE:

Sicer se radi lotevamo izzivov (v tem se ločimo od Macesna), a nas pretirano težki, odgovorni projekti občasno tako izčrpajo, da podvomimo vase; šibek trenutek v življenju močnih.
– Elm (Ulmus canescens) – Brest, št. 11.
Od zastoja k uglašenosti s svojim ritmom.

OB HUDEM OBUPU IN TEŽKI ŽALOSTI

Ko smo pršili do meja svojih zmožnosti in ne vidimo več rešitve, občutimo le grozo in obup.
– Sweet chestnut (Castanea sativa) – Pravi kostanj, št. 30.
Iz teme neugodja v svetlobo osebnostne preobrazbe.

ZA POGUMNE LJUDI, KI NIKOLI NE KLONEJO:

Trmoglavo delamo naprej, tudi ko smo utrujeni, in ob občudovanju okolice vztrajamo do konca (dober šef); a to nas lahko pripelje v izgorelost.
– Oak (Quercus robur) – Hrast, št. 22.
Spreminja preobremenjenost v lahkotnost.

KO SE POČUTIMO NEČISTO

Potrebujemo očiščenje zaradi na videz nepomembne stvari, ki pa lahko obvladuje vse naše mišljenje; občutek sramu zaradi videza, akne, potreba po pretiranem čiščenju, preobčutljivost na umazanijo.
– Crab Apple (Malus sylvestris) – Lesnika, št. 10; sestavina RESCUE®
Spreminja stresno urejenost v popolno prijetnost.

Pretirana skrb za druge

KO IŠČEMO ČUSTVENO POZORNOST:

Smo polni ljubezni in skrbi za bližnje, a pričakujemo, da nam to bližnji vrnejo z obrestmi; Lastimo si svoje bližnje in se vanje vtikamo, ljubezen se lahko sprevrže v posesivnost in izsiljevanje.
– Chicory (Cichorium intybus) – Cikorija, Navadni potrošnik, št. 8.
Spreminja mačehovstvo v prijetno domačnost.

OB PRETIRANEM NAVDUŠENJU:

Smo navdušeni pravičneži (fanatiki, akviziterji) s precejšnjo voljo, pretirano zagnani za ideje drugih (za svoje ideje je zagnana Trta); pritiskamo, v svojem navdušenju rušimo vse pred seboj in smo vsiljivi.
– Vervain (Verbena officinalis) – Sporiš, št. 31.
Spreminja gorečneža v prinašalca luči.

PREVZETI Z LASTNO MOČJO:

Smo močni in vplivni, rojeni vodje, točno vemo, kaj je za nas in za druge najboljše (tirani); zahtevamo podrejenost; ukazujemo.
– Vine (Vitis vinifera) – Vinska trta, št. 32.
Izkoriščevalskega tajkuna spreminja v dobrega vodjo.

OB PRETIRANI KRITIČNOSTI DO DRUGIH:

Netolerantni smo do vsega drugačnega in zato razdraženi; primanjkuje nam razumevanja in sočutja; zahtevamo red, disciplino in upoštevanje pravil; kritiziramo.
– Beech (Fagus sylvatica) – Bukev, št. 3.
Ostro pametovanje spreminja v blago razumevanje.

 OB PRETIRANI KRITIČNOSTI DO SEBE (od sebe preveč zahtevamo):

Smo strogi in togi, dosledni, samodisciplinirani in vpeti v pravila; visokimi standardi želimo doseči zunanjo popolnost; odpovedujemo se veselju, saj bi to lahko vplivalo na naše delo; upamo, da bomo drugim za vzgled in na druge ne pritiskamo (sporiš), jih ne kritiziramo (bukev) in jim ne ukazujemo (trta).
– Rock water (Aqua petra) – Studenčnica št. 27.
Togi red spreminja v gibko izvirnost.

Dovzetnost za vplive drugih

MASKA NASMEHA:

Notranje skrbi in napetosti skrivamo za masko nasmeha; lastnim skrbem uidemo tako, da zabavamo druge; pogosto iščemo pomoč v alkoholu; tako imenovano vedenje »keep on smiling«.
– Agrimony (Agrimonia eupatoria) – Repik, št. 1.
Zaigrani nasmeh spreminja v radostno pristnost.

KO NE ZNAMO REČI NE:

Blaga duša; radi pomagamo drugim, a nas bolj grobi pogosto izkoristijo; do sebe smo mačehovski; ne postavimo se zase; želja po služenju nas naredi bolj hlapce kot pomočnike (Pepelka).
– Centaury (Centaurium erythraea) – Tavžentroža, št. 4.
Spreminja hlapčevstvo v gospodarnost.

JEZA, IZRAŽENA NAVZVEN:

Jeza je posledica negativnih misli do drugih, kot so nezaupljivost, ljubosumje, sumničavost, maščevalnost, nevoščljivost in pomanjkanje ljubezni do sebe.
– Holly (Ilex aquifolium) – Bodika, št. 15.
Spreminja trdosrčnost v srčnost.

OBČUTLJIVOST NA ZUNANJE VPLIVE:

Zaščita pred neugodnimi vplivi iz okolja; pomoč pri novih korakih v življenju, kot so na primer poroka, ločitev, vstop v šolo, upokojitev.
– Walnut (Juglans regia) – Oreh, št. 33.
Spreminja nezaščitenost v prodornost.

Posamezne kapljice

Originalne Bachove cvetne kapljice za ravnovesje vašega počutja!

Načelo dr. Bacha je bilo, da je potrebno mešanico prilagoditi posamezniku oziroma njegovim trenutnim čustvenim potrebam.

Originalni Bachove cvetne kapljice (1-38) so posamično na voljo v 20 ml stekleničkah.

Mešanico Bachovih cvetov prilagojeno vašim čustvenim potrebam si lahko izberete sami, ali pa izbiro prepustite specializiranemu Bachovemu svetovalcu ali farmacevtu v lekarni.

*Izdelki so na voljo v lekarnah.

Katero cvetno esenco potrebujem v tem trenutku?
Za vas smo pripravili tabelo Bachovih cvetnih kapljic.

Tabelo si lahko prenesete tukaj.

V polje vpišite vaše čustveno stanje (npr. strah, ravnodušnost do okolja, osamljenost, negotovost, malodušje in obup, pretirana skrb za druge, dovzetnost za vplive drugih) ali čustvo in pomagali vam bomo izbrati najustreznejše Bachove kapljice.

Iskalnik omogoča iskanje tudi po številki kapljic ali njihovih imenih (slovenskih in angleških).

Izdelava

Pripravke izdelujemo v naravi, v bližini rastišča rastlin, da ob pripravi ohranimo svežino in vitalno energijo rastlin.

Cvetne kapljice izdelujemo na dva načina, na tako imenovani sončen način ter kot prevretek. Po Bachu naj bi se v obeh primerih zdravilna moč rastlin s pomočjo sončne energije oziroma temperature pri prevretku zapisala v vodo.

Za pripravo cvetnih kapljic je pomembna izbira pravih rastlin, pri čemer upoštevamo tudi tip tal, rastišče in okolje, v katerem raste rastlina. Pomemben je čas izdelave cvetnih pripravkov. Priprava se prične ob 9. uri dopoldan, ko naj bi bili cvetovi še rosni. Rastlina naj bo v višku cvetenja, to je v fenofazi cvetenja, ko je večina cvetov odprtih, nabiramo pa polno razvite in nepoškodovane cvetove, ki so tik pred oploditvijo.

Prevretek (boiling method) izdelamo tako, da na gladino posode s studenčnico položimo cvetove izbrane rastline. Vodo zavremo in pustimo vreti pol ure; prevretek precedimo, da odstranimo cvetje, preostanek pa je cvetni izvleček. Na ta način pripravljamo esence dreves in grmov, ki cvetijo zgodaj v letu, ko sonce še nima svoje polne moči.

Pri sončnem načinu (sunshine method), pri katerem še rosne cvetove izbrane rastline v sončnem dopoldnevu položimo na gladino vode v stekleni posodi. Po treh urah nenehnega sončnega obsevanja dobimo vodni izvleček cvetov, ki vsebuje zapis vitalne energije rastline. Na ta način pripravljamo esence rastlin, ki cvetijo pozno spomladi ali poleti, ko je sonce na višku svoje moči.

Cvetnemu izvlečku kot konzervans dodamo enak delež sadnega žganja (brandy). Nastane tako imenovana matična tinktura, z nadaljnjim redčenjem (dve kapljici matične tinkture na 30 ml žganja) pa koncentrat cvetne esence.

Zadnja leta svojega življenja je Edward Bach preživel v mali hišici v okrožju Oxfordshire. Hiša je danes znana kot Bachov center. Kakor v času Edwarda Bacha v 30 letih prejšnjega stoletja, tudi danes večino cvetov in rastlin naberejo v vrtu Bachovega centra.

Izdelava originalnih Bachovih cvetnih kapljic še dandanes natančno sledi prvotnim navodilom Edwarda Bacha.

Bachove kapljice za živali

Bachove kapljice živalim pomagajo na podoben način kot nam. Pri izbiri pravih esenc za določeno težavo pa je pomembna pravilna določitev čustev, ki se skrivajo za vedenjem živali. Živali nam svoja čustva kažejo z vedenjem, ki pa ga moramo znati ‘prebrati’.

Poznavanje psihologije ter specifične potrebe vrste živali (pes, muca, konj, zajček…) in svojega ljubljenčka, njegove zgodovine in trenutnega stanja, omogoča pravilno izbiro potrebnih Bachovih cvetnih kapljic za določeno vedenje, za katerega se nam zdi/vemo, da ni v redu in da ljubljenčkova dušica potrebuje malce pomoči.

Da bi pravilno izbrali potrebne cvetne kapljice, živali ne smemo pripisovati človeških lastnosti (antropomorfizem – počlovečenje), saj lahko narobe ocenimo, kakšna čustva se skrivajo za vedenjem, ki ga želimo izboljšati. V takem primeru lahko zgrešimo pri izbiri esenc in učinka ne bo. Zaradi načina delovanja kapljic škode ne moremo narediti, če izberemo nepravilne esence, samo ljubljenčkovih težav ne bomo rešili.

Nekatere osnovne, najbolj pogoste cvetne kapljice, lahko v večini primerov sami določimo in poskusimo s standardnim doziranjem, ki je isti kot pri ljudeh (2 kapljici esenc 4x na dan, če izberemo individualne esence).

•    Rešilna (RESCUE) mešanica – 4 kapljice 4x na dan na priboljšek ali v hrano, v vodo
Na primer: v zelo stresnih situacijah (selitev, travmatična izkušnja: npr. napad psa, smrt skrbnika, potovanja, itd. V vseh teh primerih lahko dodate tudi druge individualne, bolj specifične esence (npr: Krinkar, Trepetlika, Macesen, Oreh…)

•    Individualna Bachova cvetna esenca – 2 kapljici 4x na dan na priboljšek ali v hrano, v vodo.
Nekaj primerov:
Krinkar (Mimulus) – pomoč pri strahu pred znanimi stvarmi; kadar točno vemo česa se žival boji
Trepetlika (Aspen) – pomoč pri anksioznosti, tesnobi, ki izvira iz neznanega strahu. Ta esenca je še posebej pisana na kožo živalim, ki so v naravi ‘plen’ (konj, zajec…)
Oreh (Walnut) – pomoč pri sprejemanju okolja, novosti, sprememb
Macesen (Larch) – pomoč pri samozavesti, notranji sigurnosti

Priporočljivo je uporabiti manj esenc v posamezni mešanici, da bi dosegli boljši rezultat (2 – 4 esence).

Včasih sami težko določimo katere cvetne kapljice so potrebne za določeno težavo, koliko časa in na kakšen način jih dozirati, zato se takrat lahko obrnemo na certificirano Bachovo svetovalko za živali Simono Šanc in se dogovorimo za individualno obravnavo in svetovanje.

Kontakt:
KIMAKI, Simona Šanc s.p.
Telefon: 041 975 598
FB: https://www.facebook.com/kimaki.info/
kimaki.info@gmail.com

Seti Bachovih kapljic

Pri spodaj naštetih težavah si lahko pomagamo s preizkušenimi kombinacijami Bachovih cvetnih esenc. Ob izbiri je priporočljivo premisliti o našem trenutnem stanju in si pripraviti mešanico največ 7 esenc, le tistih, ki nagovarjajo naše trenutno stanje. S tem dosežemo boljšo učinkovitost pripravljene mešanice in izboljšamo raven našega ozaveščanja.

Vsak človek je edinstven in se na sebi edinstven način odziva na trenutne težave. Zato je najbolje, da Bachove cvetne kapljice izbiramo na osnovi trenutnega čustvenega stanja osebe, ki te kapljice potrebuje.

Originalni Bachovi cvetovi vam nudijo čustveno oporo za dosego zastavljenih ciljev. Lahko uporabite le eno esenco ali si naredite svojo mešanico, odvisno od vašega trenutnega počutja. Izbrano esenco (ali esence) si enostavno nakapljajte direktno na jezik ali v kozarec vode.

V nadaljevanju navajamo cvetne kapljice, ki so se pri določenih težavah pokazale kot najbolj učinkovite. Glede na opise posameznih cvetnih kapljic poiščite, katere med njimi trenutno najbolj potrebujete.

DIETA (hujšanje)

Dieta - Bachove cvetne kapljiceSte že večkrat poskusili spremeniti svoje prehranske navade, a vedno znova zaidete nazaj na stara pota? Vas odvrne neuspeh, ste nepotrpežljivi? Originalni Bachovi cvetovi vam lahko nudijo potrebno čustveno podporo v času izvajanja diete.

10. CRAB APPLE (Lesnika): ko nismo zadovoljni s svojim izgledom. Pomaga pri sprejemanju samega sebe in svojih posebnosti oz. pomanjkljivosti.

7. CHESTNUT BUD (Kostanjev popek): ko pri hujšanju ponavljamo vedno ene in iste napake. Pomaga nam, da se učimo iz svojih napak in jih ne ponavljamo vedno znova.

6. CHERRY PLUM (Češnjelika sliva): ko smo v mislih napeti in nas je strah, da bomo obupali nad hujšanjem. Pomaga nam pomiriti misli, da lahko potem razmišljamo in delujemo racionalno.

18. IMPATIENS (Nedotika): ko smo pri hujšanju neučakani in izgubljamo potrpljenje. Pomaga nam, da se držimo začrtane diete in potrpežljivo vztrajamo, da pričnejo odvečni kilogrami počasi izginjati.

17. HORNBEAM (Gaber): ko nimamo več volje, pri čemer imamo občutek, da nimamo dovolj duševne ali telesne moči, da bi se držali programa. Okrepi nas in nam pomaga, da najdemo nove okusne recepte v okviru zadane diete.

12. GENTIAN (Encijan): ko obupamo že takoj ob prvem manjšem zastoju pri hujšanju. Dobimo pogum za nadaljevanje.

NOSEČNOST IN POROD

Z nosečnostjo se začne novo, vznemirljivo življenjsko obdobje. Vaše telo bo v naslednjih mesecih izpostavljeno velikim spremembam, zato so možna tudi nihanja razpoloženja. Poraja se vam veliko vprašanj, morda je prisoten tudi občutek strahu, predvsem pa je prisotno veliko in veselo pričakovanje.

Po porodu, ko prva vzhičenost mine, pa vas prične skrbeti za otroka.

S soglasjem zdravnika lahko Originalne Bachove cvetove za čustveno podporo uporabljate pred, med in po nosečnosti.

25. RED CHESTNUT (Rdeči kostanj): ko smo pretirano zaskrbljeni, kako bo z otrokom.

23. OLIVE (Oljka): ko nas zajameta telesna in duševna izčrpanost.

11. ELM
 (Brest): ko nas prežema občutek, da je naloga, ki smo si jo zadali, pretežka in je ne bomo zmogli opraviti do konca.

10. CRAB APPLE (Lesnika): ko nas prežema občutek sramu in nezadovoljstva s svojim izgledom.

33. WALNUT (Oreh): za nov korak v življenju ter okrepitev občutka varnosti in zaščitenosti pred zunanjimi neugodnimi vplivi.

27. ROCK WATER (Studenčnica): ko želimo vse narediti “pravilno”, ob tem pa smo togi in napeti.

RESCUE (rešilna mešanica)

POROKA

Poročni dan naj bi bil najlepši dan vašega življenja! Polni ste veselih pričakovanj, a tudi napetosti in nestrpnega pričakovanja. Načrtovanje tega posebnega dne je vznemirljivo in hkrati tudi stresno. Če ste med pripravami na poroko nervozni, ali se znajdete v navalu čustev, vam Originalni Bachovi cvetovi lahko zagotovijo potrebno čustveno podporo.

33. WALNUT (Oreh): za nov korak v življenju ter okrepitev občutka varnosti in zaščitenosti pred zunanjimi neugodnimi vplivi.

31. VERVAIN (Sporiš): pomiri nas, ko smo pretirano navdušeni in vzhičeni.

18. IMPATIENS (Nedotika): ko smo neučakani in nepotrpežljivi nam pomaga, da se držimo načrta in potrpeživo vztrajamo.

11. ELM 
(Brest): ko nas prežema občutek, da je naloga, ki smo si jo zadali, pretežka in je ne bomo zmogli opraviti do konca.

28. SCLERANTHUS (Mešič): ko začnemo dvomiti v pravilnost naših odločitev nam pomaga sprejeti najboljšo odločitev.

RESCUE (rešilna mešanica)

NESPEČNOST

Imate nemiren spanec ali se ponoči pogosto prebujate? Se po napornem dnevu včasih težko sprostite? Stalen nemir in napetost pripomoreta k temu, da v mislih premlevate dogodke in se ne morete umiriti.

35. WHITE CHESTNUT (Beli kostanj): pomaga nam, ko ne moremo zaspati zaradi ponavljajočih se misli.

1. AGRIMONY (Repik): čez dan smo veseli in družabni, ponoči pa nas okupirajo naše skrbi in težave. Pomaga nam, da se čez dan soočimo s svojimi težavami, ponoči pa mirno spimo.

20. MIMULUS (Krinkar): pomaga nam, ko ne moremo zaspati zaradi vsakdanjih strahov (teme, revščine, bolečine, bolezni, itn).

31. VERVAIN (Sporiš): umiri nas, ko nam pretirana vzhičenost nad igro, opravki, odnosi, ipd ne pusti zatisniti očesa.

23. OLIVE (Oljka): pomaga nam, ko ne moremo zaspati zaradi telesne in duševne izčrpanosti.

3. BEECH (Bukev): ko ne moremo zaspati, ker smo nezadovoljni nad trenutno situacijo nam pomaga sprejeti le-to.

12 GENTIAN (Encijan): pomiri nas, ko smo zaskrbljeni zaradi ponavljajoče se nespečnosti.

16. HONEYSUCLE (Kovačnik): pomaga nam zaspati, ko nas mučijo spomini, domotožje, hrepenenje po preteklosti.

18. IMPATIENS (Nedotika): pomaga nam, ko ne moremo zaspati zaradi neučakanosti.

26. ROCK ROSE (Sončece): pomaga nam umiriti panični strah, ki se nas loteva ob misli na dolge budne ure, nočne more.

30. SWEET CHESTNUT (Pravi kostanj): pomaga nam, ko smo zaradi življenske situacije popolnoma obupani.

RESCUE NIGHT (rešilna mešanica za noč): za mirno spanje.

IZGORELOST ("Burnout")

Stanje čustvene, mentalne in fizične izčrpanosti nas lahko prizadane v vseh življenskih obdobjih (djaki, študenti, zaposleni, matere, itn.). Nastaja postopoma, kot posledica napornega, stresnega dela, izčrpavajočih medsebojnih odnosov, bolezni v družini, prevelikih zahtev do sebe, nezadovoljenih čustvenih potreb in raznih strahov. Preprečimo izgorelost z uporabo Originalnih Bachovih esenc.

4. CENTAURY (Tavžentroža): pomaga nam, da lažje rečemo “NE”, če nas drugi preobremenjujejo s svojimi težavami.

11. ELM (Brest): pomaga nam, ko smo pretirano napeti zaradi trenutne obremenitve.

12 GENTIAN (Encijan): ko smo črnogledi nam vlije več optimizma.

19. LARCH (Macesen): pomaga nam pridobiti več samozavesti (npr. pred izpiti, nastopi).

21. MUSTARD (Gorjušica): pomaga proti tesnobnim občutkom.

22. OAK (Hrast): pomaga nam, da lažje sprejmemo pomoč od drugih.

23. OLIVE (Oljka): ojača naše psihično in fizično počutje

27. ROCK WATER (Studenčnica): pomaga nam, da se ne izčrpavamo zaradi pretiranega prizadevanja za popolnost, pedantnost (perfekcionizem).

IZPITI

Čas priprav za izpit in sam izpit je zelo stresno obdobje za celo družino. Da bomo lažje sedli za knjigo in se koncentrirali na učno snov, ter z manj stresa odšli in izdelali izpit si lahko pomagamo z Originalnimi Bachovimi esencami.

12. GENTIAN (Encijan): pomaga nam premagati obup in malodušje, ki se nas lotevata pri učenju ali pred izpitom.

11. ELM (Brest): pomaga proti trenutnemu občutku, da nismo dorasli položaju, da se nam ne bo uspelo pripraviti in narediti izpit.

9. CLEMATIS (Srobot): pri odsotnosti miselne zbranosti, ko smo z mislimi smo nekje drugje, nam pomaga zbrati se in začeti z učenjem.

19. LARCH (Macesen): pomaga nam, ko nam zmanjka samozaupanja, lažje premagamo miselno blokado pri izpitu.

35. WHITE CHESTNUT (Beli kostanj): pomaga za boljšo miselno koncentracijo na učno snov.

PRVI ŠOLSKI DAN

Konec počitnic, šolski zvonec nas zbudi v ‘kruto resničnost’. Da se bomo lažje prilagodili na novi dnevni ritem si lahko pomagamo z Originalnimi Bachovimi esencami.

16. HONEYSUCLE (Kovačnik): pomaga nam, da se lažje navadimo na sedanji ritem, ne da bi nam misli neprestano uhajale v preteklo poletje, pomaga tudi pri domotožju.

20. MIMULUS (Krinkar): pomaga nam pri negotovosti in strahu pred novo situacijo.

33. WALNUT (Oreh): pomaga nam pri prehodu v novo življenjsko obdobje, v novo šolo, ipd.

23. OLIVE (Oljka): pomaga nam pri izčrpanosti, ki se lahko pojavi v novi situaciji.

GRIZENJE NOHTOV

Večina ljudi grize nohte povsem avtomatično. Takšni nohti so ne le neestetski, grizenje nohtov lahko povzroča tudi zdravstvene težave. Le-to je posledica čustvenega stresa pri katerem si lahko pomagamo z Originalnimi Bachovimi esencami.

1. AGRIMONY (Repik): pomaga nam, ko grizemo nohte zaradi potlačenih skrbi in bojazni.

32. VINE (Vinska trta): pomaga nam, kadar je treba deloma uveljaviti svojo voljo.

24. PINE (Bor): pomaga nam pri občutkih krivde, ki se pojavljajo hkrati z željo po uveljavljanju.

MORSKA BOLEZEN

Pri plovbi z ladjo ali v vožnjo z avtom po ovikasti cesti nam lahko postane slabo. Originalne Bachove esence nam lahko omilijo znake potovalne bolezni.

28. SCLERANTHUS (Mešič): pomaga nam pri motnjah ravnotežja.

RESCUE (rešilna mešanica)

SET ZA VSAK DAN (6 najuporabnejših Bachovih cvetnih kapljic)

23. OLIVE (Oljka): pomaga nam, ko smo utrujeni po naporu.

35. WHITE CHESTNUT (Beli kostanj): pomaga nam, ko se ne uspemo ‘izklopiti’, misli se nam vztrajno ponavljajo.

33. WALNUT (Oreh): pomaga nam, ko se težko prilagajamo spremembam.

20. MIMULUS (Krinkar): pomaga nam, ko smo sramežljivi ali v skrbeh, prestrašeni z razlogom.

2. ASPEN (Trepetlika): pomaga nam, ko smo prestrašeni ali nemirni, a za to ne poznamo razloga.

RESCUE kapljice (rešilna mešanica)

ZA ŽIVALI

Tako kot ljudje imajo tudi živali različne značaje in s tem individualen odziv na posamezne situacije.

Ljudje si med seboj lahko delimo občutke, tovrstna komunikacija med človekom in živaljo pa je težja. Večina lastnikov svoje živali sicer dobro pozna in lahko preceni, kdaj in kakšno pomoč potrebujejo.

Pri izbiri primernih Originalnih Bachovih cvetov za vašega ljubljenčka, naj vam bodo v pomoč opazovanje sprememb njihovega fizičnega izgleda in vedenjskih navad.

26. ROCK ROSE (Popon, Sončece): močna prestrašenost, panika.

20. MIMULUS (Krinkar): prestrašenost zaradi znanih stvari.

33. WALNUT (Oreh): za prilagoditev novemu okolju.

16. HONEYSUCLE (Kovačnik): ob domotožju.

15. HOLLY (Bodika): pri napadalnosti, nesorazmerni z dražljajem.

32. VINE (Vinska trta): za zelo dominantne živali.

RESCUE (rešilna mešanica)

 

Predlogi uporabe Originalnih Bachovih cvetov za vašo žival:

  • Dve kapljici izbrane esence dodajte v posodo za vodo ali hrano. Velikost živali pri tem ni pomembna.
  • Mešanico kanite s pomočjo kapalke naravnost v gobček ali pa jo kanite na smrček, da jo bo žival polizala. Bodite previdni, saj je kapalka steklena.
  • Mešanico lahko nanesete tudi na šape, tace ali ušesa, saj se bo absorbirala preko kože.

Literatura:
Nelsons zloženka in spletna stran, Mechthild Scheffer: Bachova cvetna zdravila, DZS, Sigrid Schmidt: Sanfte Selbsthilfe fuer Innere Harmonie

Preverite, kje se nahaja vam najbližja lekarna z Bachovimi cvetnimi kapljicami oz. Rescue izdelki.

Kliknite in izberite omrežno skupino, nato poštno številko in za iskanje: “Najdi”.

Knjižica 12 zdravilcev in drugi cvetni pripravki

V želji, da vsem, ki jih zanima Bachova cvetna terapija, približamo Bachovo filozofijo in princip Bachovih cvetnih kapljic, smo natisnili slovenski prevod knjižice “Dvanajst zdravilcev in drugi cvetni pripravki”, ki jo je dr. Edward Bach spisal že v začetku 40-ih let prejšnjega stoletja. Danes, ko nas pestijo iste tegobe in težave, nam je lahko knjižica pri izbiri Bachovih cvetnih kapljic v veliko pomoč.

Knjižica je brezplačna in je dostopna na naši spletni strani in v lekarnah po Sloveniji.

Prenesite si knjižico na tej povezavi: Knjižica 12 zdravilcev in drugi cvetni pripravki

12 zdravilcev in drugi cvetni pripravki

Pomembno opozorilo

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporoča se zdrav način življenja. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.