Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki upošteva načelo, da se podobno zdravi s podobnim. Bolnika zdravi celostno z vsemi njegovimi lastnostmi in težavami in učinkovito vzpodbuja lastno zmožnost samoozdravitve. Homeopatsko zdravilo v organizmu ponovno vzpostavi zaradi bolezni porušeno ravnovesje. Tako v telesu sprožimo proces zdravljenja. S homeopatijo lahko uspešno zdravimo akutne in kronične bolezni

Pred 220 leti je homeopatijo utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Izraz ‘homeopatija’ prihaja iz grških besed ‘homeo‘, kar pomeni ‘podobno/podoben’, in ‘pathos‘, kar pomeni ‘trpljenje’ ali ‘bolezen’. Nanaša se na temeljno načelo homeopatije, da se podobno zdravi s podobnim (‘similia similibus curentur‘). Po tem načelu je mogoče bolezen ozdraviti z zdravilom, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome in znake, kot jih ima bolnik, ki to zdravilo potrebuje. Pri prehladu tako pomaga homeopatsko zdravilo čebula (Allium cepa) saj so znaki prehlada podobni tistim pri rezanju čebule.

Za uspešno zdravljenje je treba izbrati zdravilo, ki se čimbolj ujema z bolnikovimi bolezenskimi simptomi in znaki.

Homeopatsko zdravilo v organizmu ponovno vzpostavi zaradi bolezni porušeno ravnovesje. Tako v telesu sprožimo proces zdravljenja.

HOMEOPATSKA NAČELA

Načelo podobnosti
Zdravljenje z zdravilom, ki pri preizkusu na zdravem človeku povzroča podobne simptome, kot jih ima bolnik; znaki bolezni morajo čim bolj ustrezati opisu zdravila.

Načelo individualnosti
Zdravilo se ne izbere na osnovi diagnoze bolezni, temveč se bolnika obravnava celostno; pri tem se upošteva vse pomembne bolnikove simptome (psihične, fizične in splošne); za predpis homeopatskega zdravila so odločilni tako imenovani vpadljivi simptomi, specifični za posameznika, zato v homeopatiji ne izbiramo zdravila za bolezensko stanje, temveč za bolnika – različni bolniki z enako diagnozo lahko tako dobijo povsem različna homeopatska zdravila.

Načelo uporabe potenciranih zdravil
Delovanje homeopatskih zdravil se okrepi s postopnim razredčevanjem in ritmičnim stresanjem.

Primeri uporabe pri pogostih težavah

S homeopatskimi zdravili, izbranimi na osnovi natančnega opazovanja znakov oz. simptomov obolenja, je mogoče odpraviti mnoge težave.

V nadaljevanju navajamo nekaj najpogostejših stanj oziroma težav, kjer so lahko homeopatska zdravila dobrodošla pomoč. Samozdravljenje s homeopatskimi zdravili se priporoča le ob lažjih težavah in preprostejših obolenjih.

Homeopatska zdravila lahko jemljemo sočasno s klasičnimi (alopatskimi) zdravili. Pri resnejših ali dolgo trajajočih zdravstvenih težavah je nujna pomoč zdravnika oz. zdravnika homeopata.

PREHLAD IN GRIPA

Prehlad in gripa - homeopatska zdravila

Homeopatija se osredotoča na celotno sliko simptomov, zato je povsem mogoče, da se izbira homeopatskih zdravil med bolniki s prehladom ali gripo razlikuje.

Atropa belladonna (Belladonna) se priporoča pri nenadnem izbruhu znakov prehlada ali gripe, še posebej, ko boli grlo. Začnemo se znojiti, obraz je pordel, noge so hladne, lahko občutimo pulzirajoč glavobol, moti nas hrup in svetloba.

Ko nam je vsak premik težak in si želimo le nepremično počivati, je lahko pravilna izbira Bryonia.

Ferrum phosphoricum se priporoča ob počasnejšem, ne tako silovitem razvoju bolezni. Otrok se npr. igra in ne daje občutka, da je zbolel; vročina ni visoka in le počasi narašča.

Pri (občutljivih in muhastih) bolnikih, ki izločajo veliko sluzi (katarja), in se simptomi izboljšajo na svežem zraku, lahko pomaga Pulsatilla pratensis.

Gelsemium sempervirens običajno pomaga pri temperaturi, ki počasi, a vztrajno raste, pridružen pa ji je glavobol s težkimi vekami ob mentalni ali telesni izčrpanosti.

BOLEČINE, POŠKODBE

Homeopatija lahko zelo hitro pomaga pri različnih ranah, poškodbah mišic, zvinih, nategnjenih mišicah, ipd.

MODRICE:

Za vse vrste poškodb, pri katerih pride do izliva krvi (hematom) ali ki so posledica preobremenjenosti mišic, lahko uporabimo homeopatsko zdravilo Arnica montana.

POVRŠINSKE POŠKODBE:

Površinske rane, ki se slabo celijo (npr. ob padcu s kolesom) je treba najprej temeljito očistiti in razkužiti.
Homeopatsko zdravilo Calendula officinalis ublaži bolečine, prepreči infekcijo, gnojenje in grdo brazgotinjenje rane, ter pospeši zaraščanje.

BOLEČINA, KI IZVIRA IZ ŽIVCA (NEVRALGIJA):

Če poškodujemo del telesa, ki vsebuje veliko živčnih končičev (na primer prst ali trtica) nam bolečine ublaži Hypericum perforatum. Uporabimo ga lahko tudi po zobozdravniških posegih.

UREZNINE:

Za ureznine in ravne reze je primerno homeopatsko zdravilo Delphinium staphisagria
(Staphisagria).

BOLEČINE V SKLEPIH (ZVIN, REVMA, ipd.):

Rhus toxicodendron je primeren za bolečine v sklepih (zvin, revma, ipd.) ki so na začetku gibanja bolečine močnejše, s premikanjem pa počasi izzvenijo.
Pri bolečinah kjer je vsak, tudi najmanjši premik (na primer pri dihanju), boleč, nam lahko pomaga Bryonia. Zanjo je značilno, da nam močnejši pritisk na boleče mesto prinese olajšanje. Zato ležimo na boleči strani telesa.
Apis mellifica nam pomaga pri bolečinah (npr. po zvinu gležnja), za katera je značilna zbadajoča, vroča, rdeča oteklina. Ob pritisku na oteklino se pozna odtis. Znaki bolečine nas spominjajo na čebelji pik.

POŠKODBE LIGAMENTOV, POKOSTNICE, ipd.:

Pri športnih poškodbah nam pogosto lahko pomaga Ruta graveolens, ki je preizkušeno homeopatsko zdravilo za poškodbe ligamentov in mehkega tkiva. Zelo dobro deluje pri poškodbah pokostnice.

NOSEČNOST IN POROD

Homeopatska zdravila so lahko zelo učinkovita pri lajšanju nosečniških težav.

SLABOST:

Pri jutranji slabosti, ko se nam želodec dviguje, a le malo (ali sploh nič) izbruhamo in imamo  kisel okus v ustih lahko pomaga Strychnos nux vomica (Nux vomica).
Ko nas pesti huda slabost in nam dolgotrajno bruhanje ali spahovanje ne prinese olajšanja, je bolj primerna Psychotria ipecacuanha
 (Ipecacuanha, Ipeca). Pri tem se nam lahko tudi kolca ali v ustih nabira veliko sline.
Če nam je slabo že pri pogledu na hrano ali ob vonju hrane in nam je boljše takoj, ko nekaj zaužijemo, slabost pa se nam povrne, ko prenehamo jesti, nam lahko pomaga Sepia officinalis.

MASTITIS IN VNETJE BRADAVIC:

Določena homeopatska zdravila nam lahko pomagajo pri mastitisu.
Če so naše prsi pordele, vroče, otekle in nas prestreli nenadna bolečina, lahko naše težave olajša Atropa belladonna (Belladonna).
Ko nam bolečina pri dojenju seva v telo in imamo zakasnjen tok mleka, je prava izbira za nas Phytolacca americana.

DOJENČKI IN MAJHNI OTROCI

KOLIKE:

Če otrok krči nogice proti trebuščku, se rad nosi in mu čvrst pritisk na trebušček olajša bolečine, mu lahko pomaga Citrullus colocynthis (Colocynthis).
Če otroka pomirimo, ko mu nežno masiramo trebušček ali trebušček grejemo z roko, je bolj primerno homeopatsko zdravilo Magnesium phosphoricum.

 

IZRAŠČANJE ZOB, DENTACIJA:

Homeopatsko zdravilo Matricaria recutita (Chamomilla) velikokrat pomaga pri dojenčkih in majhnih otrocih, ko jim izraščajo zobki in so ob tem zelo nemirni, sitni in nerazpoloženi. Otrok ima lahko eno lice bledo, drugo pordelo, kriči zaradi bolečin in se pomiri le v naročju.

STRAH, SKRBI, ŽALOST, NESPEČNOST

STRAH IN TESNOBA:

Strah sprožajo različni vzroki in simptomi; tako fizični kot psihični, ki so lahko zelo različni. Homeopatska zdravila lahko pomagajo pri akutni obliki zgoraj omenjenih težav in pri tem ne povzročajo zaspanosti ali otopelosti. Pri hudih paničnih napadih ali pri simptomih, ki trajajo več dni, se priporoča obisk zdravnika.
Za nenaden hud strah in paniko (na primer po nesreči), lahko uporabimo Aconitum napellus.

TREMA:

Če nas zajame občutek strahu, tesnobe ali živčnost pred pričakovanim dogodkom (na primer pred izpitom, nastopom, celo pred poroko), ki ga lahko spremljajo driska ali prebavne težave, nam lahko pomaga Argentum nitricum.
Ko nas pred (ali med) izpitom ali nastopom zajame blokada in se zaradi razburjenosti ne moremo skoncentrirati, ko se počutimo kot paralizirani, se tresemo od strahu in imamo ‘mehke’ noge, je Gelsemium sempervirens zdravilo, ki nam lahko prinese olajšanje.

ŽALOST:

Strychnos ignatii (Ignatia) nam lahko pomaga, ko smo zelo čustveni, žalostni, še zlasti po boleči izgubi (na primer smrt bližnjega). Značilno je vzdihovanje in hitra menjava razpoloženja.

NESPEČNOST:

Ko ne moremo zaspati; npr. v pričakovanju nekega dogodka, nas lahko uspava Coffea arabica (Coffea).

Vir:
L. Kayne: Top 5 reasons we visit the pharmacist na spletni strani www.britishhomeopathic.org;
L. Blažič, I. Zanco:
Družinski homeopatski vodnik

Odmerjanje:

5 kroglic homeopatskega zdravila = 1 odmerek

Priporočeni odmerki:

 • Potence C6 – C9 / 3 x dnevno
 • Potence C10 – C15 / 1 – 2 x dnevno
 • Potence C30 / 1 – 2 x tedensko

Pri odmerjanju moramo vedno upoštevati individualnost bolnika in njegovih težav.

Kroglice stresemo na dlan tistega, ki mu je zdravilo namenjeno, ali v plastično, keramično ali stekleno posodico in jih namestimo pod jezik, kjer se počasi raztopijo.

Če je akutna bolezen burna in intenzivna, je homeopatsko zdravilo treba pogosteje odmerjati: pri zelo visoki vročini je morda potrebno odmerjati odgovarjajoče zdravilo, tudi če je v potenci C30, vsake pol ure ali pogosteje.

V primeru resnih bolezni se je nujno posvetovati z zdravnikom in zagotoviti prvo pomoč; na poti do zdravnika ali v čakalnici pa se lahko vsakih 15 – 30 minut užije izbrano zdravilo.

PRIPOROČILA:

 1. Morebitnih odvečnih, na dlan stresenih kroglic, ne smemo vračati v stekleničko.
 2. Prav tako se ne smemo dotikati kroglic, namenjenih nekomu drugemu.
 3. Če obstaja nevarnost, da se bolniku kroglica zaleti (na primer pri majhnih otrocih in starejših osebah), je priporočljivo homeopatsko zdravilo raztopiti v malo vode.
 4. Zdravil ne smemo uživati skupaj s hrano – med užitjem hrane in zdravila mora preteči najmanj 20 minut, enako velja tudi za uživanje prave kave, umivanje zob in kajenje, lahko pa pijemo vodo.
 5. Homeopatsko zdravljenje in zdravljenje s konvencionalno medicino se ne izključujeta in ju lahko izvajamo sočasno. Zdravila, ki jih je predpisal zdravnik, vzemimo uro pred ali uro po užitju homeopatskega zdravila.
 6. Med homeopatskim zdravljenjem se izogibamo uživanju kamiličnega in metinega čaja, mentola (bonboni, žvečilni, zobne paste z meto) ter kofeina (kava, kokakola). Prav tako ne uporabljamo mazil, ki vsebujejo mentol ali kafro, in ne vdihavamo močnih eteričnih olj.
 7. Vse omenjene snovi lahko izničijo ali oslabijo učinek homeopatskih zdravil.
 8. Pri homeopatskih zdravilih je potrebno paziti, da se ne jemljejo prepogosto. Z naslednjim odmerkom vedno počakamo toliko časa, da učinek prejšnjega popusti.

SHRANJEVANJE:

Homeopatska zdravila shranjujemo v primernem prostoru in opremi (lesena omara, predali, police), zunaj dosega močnih vonjav (eteričnih olj, parfumov, močno dišečih pralnih sredstev), oddaljeno od izvorov umetnega sevanja (televizije, računalnika, mobilnega telefona, transformatorjev, mikrovalovne pečice in podobno) in jih ne izpostavljamo močnemu soncu ali vlagi. V primeru pogostih letalskih potovanj je priporočljivo zdravila občasno nadomestiti z novimi.

POTENCIRANJE:

Stopnja redčenja zdravil v homeopatiji označujemo z izrazom ‘potenca’. Poznamo različne potence homeopatskih zdravil, ki se razlikujejo glede na razmerje in stopnjo razredčenja pripravka:

 • C potence so izdelane po postopku, pri katerem se redči v razmerju 1:100. Označujejo se s črko C ali CH.
 • D potence so homeopatska zdravila, ki so izdelana po postopku, kjer poteka redčenje v razmerju 1:10. Označujemo jih s črko D (decimalno), DH ali X.
 • LM ali Q potence so potence, kjer poteka postopno redčenje po posebej predpisanem postopku v razmerju 1:50.000 in so uporabne za zdravljenje pod nadzorom zdravnika homeopata.

 

Glede na število opravljenih potenciranj ločimo:

 • nizke potence (C3, C6, C9, C12, C15),
 • srednje potence (C15, C30),
 • visoke potence (C30, C200, C1000=1M, XM, CM).

Visoke potence in LM ali Q potence uporabljajo samo izkušeni homeopati, saj je njihovo delovanje močno in dolgotrajno. Homeopatska zdravila s srednjimi in nizkimi potencami pa so namenjena tudi za samozdravljenje.

V Sloveniji so trenutno registrirane le C potence.

Pregled pri homeopatu

V homeopatiji je vloga pacientov pri zdravljenju mnogo bolj aktivna kot pri uradni medicini in za uspeh zdravljenja mnogo pomembnejša. Pregled pri homeopatu je v osnovi enak, a običajno obširnejši kot pregled pri splošnem zdravniku. Temeljit pogovor o vseh pacientovih težavah je namreč bistven za izbiro pravega zdravila.

Homeopata zanimajo vse podrobnosti težav, ki se jih pacient zaveda: kaj simptome olajša, kaj izboljša, kakšne vrste je bolečina, kam se širi, kaj se dogaja drugje v telesu sočasno z glavno težavo, kaj težave sproži, ali je kakšen poseben vzrok.

Velik poudarek je tudi na težavah, ki se jih pacient sploh ne zaveda ali pa jih spontano homeopatu ne pove, ker se je z njimi sprijaznil in morda niti ne pomisli, da se jih da pozdraviti.

Zanimajo ga tudi splošni simptomi, ki kažejo na delovanje organizma kot celote (npr. potenje, spanje, apetit, žeja, občutljivosti na zunanje dražljaje …), psihični simptomi (čustveno stanje) in mentalni simptomi, kot je delovanje spomina, koncentracije in razmišljanja.

Išče se tudi posebnosti v osebnosti človeka, ki niso patološke, ampak pacienta močno opredeljujejo.

Homeopatija se ne bojuje proti bolezni z zatiranjem posameznih simptomov, temveč obravnava bolnika celostno z vsemi njegovimi lastnostmi in težavami in učinkovito vzpodbuja lastno zmožnost samoozdravitve.

MOŽNOSTI IN MEJE ZDRAVLJENJA

S homeopatijo lahko uspešno zdravimo akutne in kronične bolezni.

V primeru težjih, burnih, akutnih bolezni je potreben obisk pri splošnemu zdravniku ali zdravniku homeopatu, ki presodi, kdaj je treba v zdravljenje vključiti tudi konvencionalno medicino.

Samozdravljenje uspešno lajša lažje akutne težave, ko bolnik ne potrebuje nujne medicinske pomoči. Farmacevt z dodatnimi znanji homeopatije je usposobljen presoditi ali je samozdravljenje pri določeni težavi na mestu. V rokah izkušenega homeopata je homeopatija učinkovita tudi pri mnogih kroničnih boleznih.

Več o zdravljenju pri zdravniku homeopatu na www.shd.si.

Učinkovitost homeopatije je omejena pri bolnikih, pri katerih so organi ali tkiva tako bolezensko spremenjena, da popolnega ozdravljenja ne pričakujemo in s homeopatijo lahko le lajšamo težave in s tem prispevamo k boljši kvaliteti življenja bolnika.

Homeopatska zdravila se uporabljajo tako v humani kot v veterinarski medicini.

Spletne povezave do nekaterih zdravnikov homeopatov:

http://www.celostnozdravljenje.si/
http://www.homeopat.si
http://www.homeopatija-peternelj.si
http://www.hck.si
http://www.zavodbem.si/nacini-zdravljenja/homeopatija
http://www.homeopatija-vesna.si

Do seznama zdravnikov homeopatov in njihovih kontaktnih podatkov lahko dostopate tudi na našem razdelku SVETOVANJE (bližnjica tukaj).

Registrirana zdravila

Ponudbo homeopatskih zdravil širimo s ciljem, da najdete najprimernejšo rešitev za vaše  zdravje in dobro počutje.

V zadovoljstvo nam je, da vam lahko z našimi izdelki  nudimo dostop do naravnih, komplementarnih načinov zdravljenja.

MATERIA MEDICA

Iskalnik po bazi homeopatskih zdravil, s katero si lahko pomagate izbrati primerno homeopatsko zdravilo glede na simptome, ki spremljajo vaše trenutno zdravstveno stanje.

Preverite, kje se nahaja vam najbližja lekarna s homeopatskimi zdravili.

Kliknite in izberite omrežno skupino ali vnesite ključno besedo v iskalnik.

Seti homeopatskih zdravil v prodaji

Pripravili smo komplete homeopatskih zdravil v lični embalaži, ki jih lahko kupite v lekarnah, kjer izdajajo homeopatska zdravila.

Homeopatska zdravila so v 1 gramskih vsebnikih. 1 g vsebnik vsebuje okoli 120 kroglic kar zadostuje za približno 24 odmerkov.

SET 36 HOMEOPATSKIH ZDRAVIL

Set je nastal v sodelovanju z Joštom Klemencem, dr. med., zdravnikom homeopatom, ki je izbral 36 homeopatskih zdravil za domačo uporabo. Setu pripada tudi knjižica Homeopatija za domačo uporabo, katere avtor je prav tako Jošt Klemenc, dr. med.

Set vsebuje naslednja homeopatska zdravila v 1 g vsebnikih:

Ac. arsenic. C30, Ac. silicic. C30, Aconitum C30, Apis C30, Arnica C200, Atropa bella-donna C30, Bellis perennis C30, Bryonia C30, Citr. colocynth. C30, Drosera C30, Eupator. perf. C12, Ferrumphos. C30, Gelsemium C30, Hepar sulf. C30, Hypericum perf. C30, Kali. bichrom. C30, Kali. carbon. C30, Kali. stibyltartar. (Antim. tart.) C30, Lachesis C30, Ledum pal. C12, Lycopodium C30, Lytta vesic. (Cantharis) C12, Matricariarecutita (Chamom.) C30, Natrium chlor. (muriatic.) C30, Nicotiana tabacum C12, Phytolaca americ. C12, Psychotr. ipeca. C30, Pulsatilla C30, Rhus tox. C30, Ruta C12, Sepia C30, Sol. dulcamara C30, Stry. ignatii C30, Stry. nux vomica C12, Sulfur C30, Veratrum alb. C30.

Set je na voljo v lekarnah, kjer izdajajo homeopatska zdravila.

DRUŽINSKI HOMEOPATSKI VODNIK

Družinski homeopatski vodnik avtoric Lidije Blažič mag. farm. in Indire Zanco mag. farm. predstavlja preglednico osnovnih in najpogosteje rabljenih homeopatskih zdravil, ki sodijo v domačo lekarno. Preberi več…

DHV

HOMEOPATIJA ZA DOMAČO UPORABO

Knjižica Homeopatija za domačo uporabo avtorja Jošta Klemenca dr. med., homeopata opisuje 36 homeopatskih zdravil. S pomočjo knjižice se boste lažje odločili katero homeopatsko zdravilo potrebujete, v njej boste našli tudi informacije o odmerjanju, potencah, shranjevanju homeopatskih zdravil. Preberi več…

Homeopatija_za_domaco_uporabo

RAVNI ZDRAVJA

Knjiga “RAVNI ZDRAVJA priznanega grškega homeopata prof. George Vithoulkasa v prevodu mag. Lidije Blažič pripomore k razumevanju poteka zdravljenja. Preberi več…

Ravni zdravja

Povezave

SLOVENSKO HOMEOPATSKO DRUŠTVO:
http://www.shd.si/

SLOVENSKO FARMACEVTSKO DRUŠTVO/SEKCIJA ZA HOMEOPATIJO:
http://www.sfd.si/?mod=aktualno&action=showCat&ID=24

SLOVENSKO VETERINARSKO HOMEOPATSKO DRUŠTVO
http://www.svhd.si/

ZDRUŽENJE ZA INTEGRATIVNO MEDICINO
http://zims.si/

Izdelava homeopatskih zdravil

Homeopatska zdravila so praviloma na voljo v obliki kroglic ali kapljic in se pridobivajo z razredčevanjem in potenciranjem.

Izdelana so iz naravnih surovin:

 • rastlin (npr. cele rastline, semena, korenine);
 • živalskih delov ali izločkov (npr. čebel, sipinega črnila, kačjega strupa);
 • mineralov (npr. natrijevega klorida, bakra, zlata, platine, kalcijevega karbonata).

Glede na biokemične lastnosti (na primer topnost) snovi, iz katerih se izdelujejo homeopatska zdravila, so na voljo različni postopki izdelave. Nekatera zdravila se izdelujejo s pomočjo etanola, druga z laktozo ali glicerolom, vsem pa je skupno potenciranje. To je poseben postopek v izdelavi zdravil, ki ga je razvil izumitelj homeopatije zdravnik Hahnemann, in je značilen izključno za homeopatska zdravila.

Za potenciranje zdravila so značilni postopno razredčevanje in sočasno močno stresanje oziroma trenje pripravka.

Vir:
L. Blažič, I. Zanco:
Družinski homeopatski vodnik

Glavna posebnost in izrazita prednost postopka potenciranja je v tem, da se zaradi energičnega pretresanja ali trenja s potenciranjem hkrati postopoma zmanjšuje toksičnost strupenih snovi in povečuje zdravilna učinkovitost.

Postopki izdelave homeopatskih zdravil so natančno opisani v Evropski farmakopeji ali v veljavnih homeopatskih farmakopejah držav članic EU (na primer German Homoeopathic Pharmacopoeia (HAB)), če Evropska farmakopeja teh postopkov ne vsebuje.

Zakonodaja o homeopatiji

V skladu z določbami Zakona o zdravilih, sprejetim leta 2006, je homeopatsko zdravilo opredeljeno kot zdravilo, pripravljeno iz snovi, ki se imenujejo homeopatske surovine, v skladu s homeopatskim postopkom izdelave po določbah Evropske farmakopeje (ali po veljavnih farmakopejah držav članic EU, če Evropska farmakopeja teh določb ne vsebuje).

Homeopatsko zdravilo lahko vsebuje tudi več bistvenih sestavin.

Marca 2006 je Slovenija na podlagi veljavne direktive sprejela Zakon o zdravilih (Uradni list RS, št. 31/2006), ki je opredelil tudi homeopatska zdravila in sprejela ustrezne podzakonske predpise za izvedbo zakona (za uporabo homeopatskih zdravil v humani in v veterinarski medicini). Oktobra 2008 je bil izdan Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 94/2008).

Po Pravilniku o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini smejo homeopatska zdravila predpisovati le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete in pridobljena znanja iz homeopatije, v skladu z zakonom, ki ureja izvajanje homeopatskega zdravljenja. Homeopatska zdravila se lahko izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Homeopatska zdravila se po zakonodaji obravnavajo ločeno od dejavnosti homeopatskega zdravljenja, ki je urejena z Zakonom o zdravilski dejavnost (Uradni list RS, št. 94/2007).

Homeopatska zdravila so del Evropske farmakopeje in so urejena z direktivami Evropskega parlamenta in Sveta.

POMEMBNO OPOZORILO

V primeru resnih bolezni se je nujno posvetovati z zdravnikom ali obiskati nujno medicinsko pomoč. Homeopatsko zdravljenje in zdravljenje s konvencionalno medicino se ne izključujeta in ju lahko izvajamo sočasno.

Zdravila, ki jih je predpisal zdravnik, nikoli ne prenehajte jemati samovoljno, niti ne spreminjajmo odmerka.