Naučimo se reči ne!

Danes čas teče hitreje kot kadarkoli prej. Za sodoben način življenja je na splošno značilno, da imamo neprestano občutek, da nam zmanjkuje časa. Ves čas se nam mudi.

Velik vpliv na hitrost našega vsakdana lahko pripišemo tehnologiji, ki nam omogoča, da lahko dnevne aktivnosti opravimo hitreje. Marsikdo dandanes potoži, da se ločnica med službenim in prostim časom briše, saj smo za delodajalce in sodelavce dosegljivi pravzaprav ves čas, preostanek dela iz službe odnesemo domov in ga opravimo v večernih urah, da na službene e-maile odgovarjamo kar iz družinskih srečanj ali počitnic, se oglašamo na klice nekje na poti v gore in urejamo birokratske zadeve na prenosniku kar s plaže. In časa nam ne jemlje le služba; tu so še vrtci in šole, ki jih obiskujejo naši otroci. Te pri projektih pogosto vključujejo sodelovanje staršev, včasih na dan iz tega naslova prileti več e-mailov, na katere je potrebno odgovoriti, se zadolžiti za določeno vlogo, do naslednjega dne kaj pripraviti, itd. Popoldneve preživimo v avtomobilu, ko otroke prevažamo iz enega krožka na drugo zunajšolsko dejavnost in hitimo po obveznih nakupovanjih. Ponedeljek se komaj začne in že je tu petek, ki ga nestrpno pričakujemo. Konec tedna naj bi se spočili, napolnili baterije in počeli kaj za svojo dušo. Na žalost pa so vikendi velikokrat že v naprej načrtovani, takrat se vrstijo družinski dogodki, kot so praznovanja, srečanja in obletnice, na katerih ne smemo izostati. In kje je čas za počitek?

Zdi se, da je obveznosti res veliko, a kaj izmed vsega tega je res obvezno, pa je druga stvar. Pogosto tožimo, da ne najdemo časa zase, zdi se nam, da je čas naš gospodar in ne obratno. Zaradi tempa življenja se ves čas počutimo utrujeni –nekateri pa celo izgoreli.

Marsikdo spregleda prve znake, ki nakazujejo, da smo na poti do izgorelosti:
–    Zjutraj pogosto vstajamo utrujeni
–    Imamo več »slabih dnevov« v tednu
–    Že sama misel na določene vsakdanje aktivnosti nas utruja
–    Že dlje časa nas spremlja občutek, da nihče ne ceni našega truda

Izgorelost večinoma povezujejo z delom in stresom, a zakaj potem ne izgorijo vsi, ki pridno delajo? Veliko je namreč odvisno od narave posameznika in njegovega odnosa do življenja in dela, od kvalitete socialnega življenja in okolja v katerem živi.

Tisti, ki se v prostem času ukvarjajo bodisi s hobiji bodisi hodijo v naravo ali na druge družabne aktivnosti, ki vzdržujejo redne stike z najbližjimi prijatelji, ki imajo zadovoljujoče odnose, si znajo vzeti čas samo zase in se za trenutek odklopiti, »misliti na nič«, so manj izpostavljeni stresu in lažje prenašajo vse obremenitve.

Zakaj si ne drznemo določenih dejavnosti enostavno prečrtati iz že tako prenatrpanega urnika in jih zamenjati s tistimi sproščujočimi npr. iti v savno ali na kosilo s prijateljico, nato še na kavo in za tem še na tortico. Zakaj si ne bi upali za en dan izklopiti telefona in ob večerih ne odgovarjati na službene e-maile? Bi bilo to preveč sebično? Z dobrimi prijatelji, ob katerih je čas res relativen, ki nam z iskrenim pogovorom in svojo srčnostjo napolnijo baterije že po eni kavi, se včasih tedne in tedne lovimo, da bi se srečali, ker je toliko obveznosti, ker ni časa. V resnici pa se ne zavedamo, da je čas resnično v naših rokah in da čas JE, a ga ne razporejamo po svojih prioritetah. Ne poslušamo svojega srca in svojih potreb. In če svoj čas žrtvujemo za druge, smo pogosto na koncu dneva utrujeni in prazni.

Že majhna sprememba, že en NE dodatni obveznosti na teden, lahko prinese prostor za osebno srečo, zdravje in boljše partnerske odnose. Včasih ni slabo nekoliko upočasniti tempa, uživati trenutek in življenje. Vaše je.

Centaury (Tavžentroža) – Cvet služnosti – Za tiste, ki nikomur nič ne zavrnejo. Za preveč ustrežljive, popustljive ljudi, ki so hitra tarča vplivnejših. Tavžentroža nam pomaga, da lažje drugim postavimo mejo in naredimo prostor samemu sebi, se osvobodimo želja in potreb soljudi. Nauči nas reči NE.

Oak (Hrast) – Cvet vzdržljivosti – Primeren za močne in pokončne osebe, ki nikoli ne klonejo pod obremenitvijo in ki delajo še, ko so popolnoma izčrpani ali bolni. V pozitivnem stanju nam hrast pomaga, da delamo bolj lahkotno in da delo razdelimo ostalim. Ko smo izčrpani oz. bolni, si brez slabe vesti vzamemo zaslužen počitek.

Oliva (Oljka) –  Cvet regeneracije- Pri telesni ali duševni izčrpanosti. Oljka nam pomaga obnoviti lastno energijo. V pozitivnem stanju oljke se povežemo s svojim življenjskim izvirom in situacije, ki so nas prej izčrpavale, doživljamo drugače.